R. KALIŇÁK: Zmeny pri dôchodkoch policajtov prinesú úsporu 193 mil. €

09.01.2013 Bratislava

Bratislava 9. januára (TASR) - Zmeny v zákone o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktoré dnes schválila vláda SR, prinesú v rokoch 2013 až 2015 úsporu asi 193 miliónov eur. Po rokovaní kabinetu to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Podľa normy budú mať vojaci a policajti, ktorí doposiaľ odslúžili menej ako päť rokov, nárok na výsluhový dôchodok o desať rokov neskôr ako ich predchodcovia. Doba, ktorú budú musieť odslúžiť, aby mali nárok na výsluhový dôchodok, sa má postupne predĺžiť zo súčasných 15 na 25 rokov.

"Prechádzame na valorizáciu dôchodkov totožnú s civilným sektorom," povedal o ďalších zmenách v zákone Kaliňák. U policajtov a vojakov sa zvyšuje aj výška poistného na sociálne zabezpečenie, a to z piatich na sedem percent. Podľa ministra tak budú platiť takmer dvojnásobok oproti civilným zamestnancom.

Kaliňák považuje za dôležité aj to, že výsluhový dôchodok bude najviac narastať za posledné roky v službe, čo podľa neho bude motivovať policajtov, aby zotrvali v štátnej službe čo najdlhšie.

Schválenie zákona je podľa šéfa rezortu obrany Martina Glváča (Smer-SD) dobrou správou pre vojakov. "Môžu si byť si istí, že ten systém vydrží aj do budúcnosti a peniaze z vojenských výsluhových dôchodkov budú a budú v dostatočnom počte, aby prichádzali v stabilných dátumoch a stabilnej výške. Pretože systém, ktorý bol doteraz, bol dlhodobo neudržateľný," povedal minister.
 

Vyberte región